El Club Nàutic de Portocolom (CNP) recuperarà els dies 29 i 30 de maig la seva antiga trobada de navegació tradicional amb la participació d'una trentena de llaüts i bots de vela llatina radicats en el port de la localitat i procedents del Club Nàutic Cala Gamba, considerat el “museu flotant” de les embarcacions patrimonials de Mallorca.
La concentració, no competitiva, constarà de dues jornades: una dedicada als armadors que fan possible el manteniment d’aquestes embarcacions i l’altra oberta als veïns de Portocolom, als quals es brindarà la possibilitat de navegar de manera gratuïta, amb la sola limitació de l’aforament disponible, a bord dels bots i llaüts amarrats en el club, en companyia dels seus patrons.
Climent Garau, president del CNP, explica que la trobada d’enguany forma part del calendari d’activitats destinades a promocionar la nàutica i la “cultura de la mar” a Portocolom.
“Tenim un dels millors ports de Mallorca per a aprendre a navegar i també per a realitzar trobades de vela tradicional, natació i piragüisme, la pràctica del qual volem fomentar mitjançant la creació d’una nova secció esportiva”.
COL·LABORACIÓ
La col·laboració del Club Nàutic Cala Gamba garanteix una gran participació en la trobada, explica Antoni Antich, responsable de vela del CNP, qui s’ocuparà de la logística i organització de l’esdeveniment a la mar: “El 29 sortiran a navegar els armadors amb els seus familiars i amics. El 30 celebrarem la jornada oberta al públic. Els veïns que s’acostin al club a partir de les 11.30 hores podran sortir a navegar en grups de tres o quatre persones, depenent de les dimensions del bot o el llaüt, i aprendre com funciona l’aparell de vela llatina. Aquesta activitat és gratuïta i està limitada únicament per l’aforament de les embarcacions”.
El CNP disposa d’un bot cedit pel mestre d’aixa Joan Cifre, el qual es destina actualment a l’ensenyament de la navegació amb aparell de vela llatina mentre es procedeix a la restauració d’un altre veler propietat del club per part del mateix artesà.
La vela llatina ha estat vinculada històricament a Portocolom, una cosa a la qual no ha estat aliè el club, fundat el 1960. “Volem apostar fort per aquest tipus de vaixells per diverses raons: una, perquè forma part de la nostra tradició; dos, perquè el nostre port natural ofereix unes condicions immillorables, i tres, perquè és el complement perfecte per a les nostres escoles i seccions de vela lleugera, ja que ens permet combinar la formació orientada a la competició amb la difusió de la cultura marítima i el patrimoni de les nostres illes”, apunta Climent Garau.
Joan Marc Rigo, director del Club Nàutic Cala Gamba, assegura que la recuperació de la trobada és “una bona notícia per a la vela llatina”.
“És important –afegeix– que la flota es mogui per diferents punts de la geografia mallorquina i que altres clubs prenguin la bandera del patrimoni marítim. Portocolom ofereix un marc molt vistós i estem encantats de col·laborar i aportar la nostra experiència en aquest esdeveniment”.